Vloerverwarming warmtepomp aansluiten: Dit is er mogelijk

Vloerverwarming warmtepomp aansluiten

Steeds vaker kiezen woningeigenaren voor een warmtepomp. Dit is een nieuwe en energiezuinige mogelijkheid om je woning te verwarmen. Daarbij is het ook nog eens een zeer goede toevoeging aan je vloerverwarming. Een warmtepomp met vloerverwarming geeft je het beste van twee werelden: goedkope energie met een perfecte verdeling door het huis. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het aansluiten van vloerverwarming op de warmtepomp!

Hoe werkt warmtepomp vloerverwarming?

Warmtepomp vloerverwarming maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van verwarming. De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en verhoogt deze tot een geschikte temperatuur. De warmtepomp haalt dit uit de lucht, water of aarde. Vervolgens wordt door de warmtepomp de vloerverwarming in werking gebracht. In de meeste gevallen wordt water van 25 tot 35 graden Celsius door de vloerverwarmingsbuizen geleid. Er zijn daarnaast ook mogelijkheden voor elektrische vloerverwarmingsmatten. Deze elektrische variant wordt meestal gebruikt in kleine ruimtes.

Verschillende soorten warmtepompen voor vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die je kunt gebruiken voor vloerverwarming. We maken een onderscheid tussen onderstaande modellen.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp voor vloerverwarming haalt warmte uit de bodem en het grondwater. Dit gebeurt middels een grondsonde of een geothermische collector. In de winter wordt er fijn verwarmd met deze warmtepomp. Het water kan vervolgens ook door de vloerverwarmingsbuizen gestuurd worden. Dit is een energiezuinige manier om je vloerverwarming aan te sturen. De warmtepomp wordt opgesteld met een 

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht via een buitenunit. Deze buitenunit wordt veelal op het dak of rondom de woning geplaatst. De warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen. Dit wordt vervolgens door de vloerverwarming door het huis geleid. De lucht-water warmtepomp aansluiten op vloerverwarming zorgt ervoor dat je kunt verwarmen en kunt koelen. 

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een kleine lucht-water warmtepomp. Deze wordt samen met de CV-ketel gebruikt om de woning te verwarmen. Deze warmtepomp zie je veel terug in oudere woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Het overgrote deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming, maar in de koude maanden springt de CV-ketel te hulp. De vloerverwarming wordt op het uiteinde aangesloten, zodat het in beide gevallen perfect zijn werk kan doen.

Warmtepomp met zoneregeling vloerverwarming

Met een zoneregeling is het mogelijk om verschillende ruimtes apart te verwarmen. In iedere ruimte wordt de temperatuur gemeten en aangepast door een draadloze thermostaat. De thermostaat verstuurt een signaal naar de zoneregeling. Vervolgens wordt de kamer naar de juiste temperatuur verwarmd. Werk je met zoneregeling vloerverwarming? Dan is het zeker mogelijk om je warmtepomp te gebruiken voor de warmtevoorziening!

Vloerverwarming laten koelen met een warmtepomp

Een van de grootste voordelen van vloerverwarming koppelen met de warmtepomp is de mogelijkheid tot koelen. De warmtepomp kan namelijk ook water koud maken. Dit koude water kan vervolgens door de vloerverwarmingsbuizen stromen. Vooral in de zomer kan dit veel schelen in huis. Er zijn wel een aantal restricties voor het koelen via de vloerverwarming. Het water mag niet onder een temperatuur van 16 ⁰C komen. Onder deze temperatuur kan de vloer onder het dauwpunt komen, waardoor de vloer nat wordt van condens. Het is dus mogelijk om de lucht af te koelen, maar niet om de lucht te ontvochtigen.

Veel gestelde vragen over warmtepomp vloerverwarming

Heb je een vraag over de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp? Onze specialisten helpen je graag op weg. We hebben de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

Kan ik bestaande vloerverwarming aansluiten op mijn warmtepomp?

Dat is zeker mogelijk! Hierin is wel het type warmtepomp belangrijk. Doorgaans is een lucht-water warmtepomp geschikt om zonder veel aanpassingen op de bestaande vloerverwarming aan te sluiten. Om deze reden wordt dit type warmtepomp dan ook gezien als beste keuze voor de combinatie van vloerverwarming met warmtepomp.

Hoe lang gaat warmtepomp vloerverwarming mee?

De gemiddelde levensduur van vloerverwarming is 20 tot 30 jaar. Zeker als de installatie goed onderhouden is, gaat hij enorm lang mee. Je kunt de levensduur van een warmtepomp verlengen door het gebruik van een buffervat. Het buffervat zorgt er namelijk voor dat de compressor minder aan en uit gaat. Hierdoor wordt de levensduur aanzienlijk langer. 

Gebruik je een warmtepomp alleen voor vloerverwarming?

Het is mogelijk om een warmtepomp enkel op de vloerverwarming aan te sluiten. Met een warmtepomp kun je echter ook sanitair of het zwembad verwarmen. Het is dus vaak een slimme keuze om de warmtepomp voor meerdere doeleinden in te zetten. Hiervoor is het slim om je te laten adviseren door de verwarmingsinstallateur.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Artikelnummer
  • Score
  • Prijs
  • Stock
  • Description
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Extra informatie
  • Bestellen
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk