Vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming infrezen

Ga je zelf vloerverwarming leggen? Kies dan voor de vloerverwarming infrezen. Hiermee worden er sleuven in de dekvloer aangelegd. Hier worden vervolgens de vloerverwarmingsbuizen gelegd. Omdat de warmte op deze manier geen kant op kan, bespaar je enorm op de energierekening. Gemiddeld tot wel 20%!

Waarom vloerverwarming infrezen?

De keuze om vloerverwarming in te frezen is niet enkel de voor- en nadelen met elkaar afwegen. Het ligt er ook aan of je bijvoorbeeld al een dekvloer hebt liggen. In dit geval wordt het makkelijker om de vloerverwarming in te frezen. Heb je nog geen dekvloer liggen? Dan wordt de keuze al snel gemaakt voor krimpnetten. Hiervoor is het dan wel weer belangrijk dat er voldoende ruimte aanwezig is. De vloer wordt hierdoor namelijk verhoogd, wat bij vloerverwarming infrezen niet het geval is.

Voordelen vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming infrezen brengt verschillende voordelen met zich mee. We nemen ze allemaal even door, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  • Snelle opwarming: Vloerverwarming infrezen zorgt voor een snellere opwarming van de ruimte. Dit komt doordat de verwarming dicht onder het oppervlak geplaatst wordt. Hierdoor hoef je de verwarming minder hard te stoken en geniet je sneller van een warme ruimte.
  • Geen extra opbouwhoogte: Het infrezen van vloerverwarming zorgt niet voor een verhoging van de vloer. De vloerverwarmingsbuizen worden namelijk in de vloer gefreesd. 
  • Bestaande dekvloer gebruiken: Een ander voordeel is dat je de bestaande dekvloer niet hoeft te vervangen. Deze gebruik je namelijk om de vloerverwarming in aan te brengen.
  • Goede prijs/kwaliteit: Vloerverwarming infrezen is een van de meest gebruikte soorten vloerverwarming. Hierbij profiteer je van een goede prijs/kwaliteit.
  • Verschillende mogelijkheden: Vloerverwarming die wordt ingefreesd is te gebruiken als hoofdverwarming en als bijverwarming. Hierdoor heb je zelf de keuze hoe je de vloerverwarming inzet.

Nadelen vloerverwarming infrezen

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om ook de nadelen van vloerverwarming infrezen door te nemen. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je een keuze maakt.

  • Niet iedere vloer is geschikt: Het infrezen van vloerverwarming is niet altijd mogelijk. Heb je geen dekvloer? Dan kun je helaas de vloerverwarming niet infrezen.
  • Minder effectieve warmteverdeling: Doordat de ruimte sneller opgewarmd wordt, wordt de warmteverdeling minder effectief. Het effect hiervan is in de praktijk veelal geen groot probleem, maar het is zeker de moeite waard om rekening mee te houden.
  • Waterleidingen omzeilen: In sommige gevallen kan het zijn dat er waterleidingen lopen in de dekvloer. In dit geval dien je de waterleidingen te omzeilen als je begint met frezen. 
  • Niet geschikt om zelf te leggen: Het infrezen van vloerverwarming gebeurt met een freesmachine. Als consument heb je deze niet altijd in de schuur staan. Daarom wordt het infrezen van vloerverwarming doorgaans altijd door een vloerverwarmingspecialist gedaan.

Vloerverwarming infrezen: Stappenplan!

Vloerverwarming infrezen gebeurt altijd met een freesmachine. Hiermee worden gleuven in de dekvloer gemaakt waar vervolgens de vloerverwarmingsbuizen in worden gelegd. Maar hoe werkt dit nu precies? We leggen het in 4 stappen uit!

1. Eindvloer weghalen en dekvloer zichtbaar maken

Voordat je begint met het infrezen van vloerverwarming, dien je de eindvloer weg te halen. Vervolgens wordt de dekvloer zichtbaar. Het is belangrijk dat deze dekvloer bestaat uit cement of beton, en dat deze in een goede staat verkeert. Als deze bijvoorbeeld niet egaal is, zal deze eerst egaal gemaakt moeten worden.

2. Frezen van sleuven

Eerst wordt er een legplan ontwikkeld. Vervolgens worden er sleuven in de dekvloer gefreesd aan de hand van dit plan. Dit zorgt ervoor dat de sleuven op de juiste plekken in de vloer komen. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van het soort verwarming (bijverwarming of hoofdverwarming) Er wordt onder andere rekening gehouden met de opwarmtijd en drukverlies. Daarna wordt de freesmachine ingezet. Deze freest de sleuven met een speciaal afzuigmechanisme. Hierdoor ontstaat er geen stof; de freesmachine werkt namelijk vrijwel stofvrij!

3. Vloerverwarmingsbuizen en kabels aanleggen

Na het frezen kan de vloerverwarming gelegd worden. De vloerverwarmingsbuizen worden in de sleuven geplaatst. Vervolgens worden de buizen op de CV-ketel of de warmtepomp aangesloten. Hiervoor wordt een vloerverwarming verdeler geplaatst. Heb je gekozen voor elektrische verwarming? Dan wordt hij op het net aangesloten.

4. Dekvloer afwerking

Tot slot wordt de dekvloer afgewerkt. De sleuven worden dichtgesmeerd met mortel (als er een houten, laminaat of parketvloer gelegd wordt. Daarbij kan het ook nodig zijn om de vloer te egaliseren. Ga je keramische tegels of natuursteen leggen? Dan is het dichten van de sleuven niet nodig. 

Wat kost vloerverwarming infrezen?

De kosten voor het infrezen van vloerverwarming zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Allereerst hangt de prijs af van het type vloerverwarming. Verwarm je met cv-water of elektrisch? Of dient je vloerverwarming als hoofdverwarming, of juist als bijverwarming? Daarbij spelen ook nog het vloeroppervlak, de bereikbaarheid en de staat van de dekvloer een grote rol in de kosten voor vloerverwarming infrezen. Gemiddeld kost vloerverwarming infrezen 30 tot 45 euro per m2. Dit is berekend inclusief het laten plaatsen van de vloerverwarming en de materialen, maar exclusief de eindvloer.

De gemiddelde kosten waar je op kunt rekenen zijn in onderstaande tabel opgenomen.

Hoofdverwarming

Bijverwarming

Aantal groepen

Gemiddelde kosten

20 m2

40 m2

2

900,-

40 m2

80 m2

4

1.200.-

60 m2

120 m2

6

1.500.-

80 m2

160 m2

8

1.800.-

100 m2

200 m2

10

2.100.-

*Gemiddelde kosten zijn slechts een indicatie inclusief plaatsing en exclusief btw. De daadwerkelijke prijs wijkt af per vakman en klus.

Veel gestelde vragen over vloerverwarming infrezen

Kun je zelf vloerverwarming infrezen?

Ja, je kunt vloerverwarming zelf infrezen. Je hebt hier echter wel de juiste kennis en gereedschappen voor nodig, zoals een freesmachine. In de meeste gevallen wordt een vloerverwarming specialist ingeschakeld om hem aan te leggen.

Kun je vloerverwarming in beton frezen?

Ja, vloerverwarming infrezen in beton of cement is normaal. De dekvloer dient minimaal 30 mm dik te zijn om hem te kunnen frezen. 

Hoe diep wordt vloerverwarming gefreesd?

Gemiddeld wordt de vloerverwarming op een diepte van 18-22 mm gefreesd. Hierdoor dient de dekvloer een minimale dikte van 30 mm te hebben. De vloerverwarmingsbuis heeft een dikte van 16 mm die in de sleuven gelegd wordt.

Welke alternatieven zijn er voor vloerverwarming infrezen?

Wil je graag vloerverwarming leggen in je woning, maar hem niet infrezen? Dan zijn er gelukkig nog andere opties mogelijk. Lees je eerst in hoe vloerverwarming werkt, en kies daarna voor een goed alternatief. De meeste mensen kiezen voor een van deze drie alternatieven.

1. Noppenplaten of tackerplaten in plaats van frezen

Naast het infrezen van de vloerverwarming, heb je ook de optie om te kiezen voor noppenplaten of tackerplaten. Deze geïsoleerde matten hebben handige kliksystemen om de vloerverwarmingsbuizen vast te leggen. Hierdoor hoef je niet met een freesmachine aan de gang. Het nadeel van deze opbouw is dat de vloerverwarming opbouwhoogte hoger is. De buizen komen namelijk op de dekvloer te liggen, en niet er in.

De gemiddelde kosten voor dit type verwarming ligt tussen de 35 en 50 euro per m2. 

2. Dekvloer verwijderen

Ga je voor een totale renovatie? Dan kan het verstandig zijn om de gehele dekvloer te verwijderen. Dit is een duurdere en arbeidsintensievere aangelegenheid, maar geeft je wel de mogelijkheid om een optimale isolatielaag te plaatsen. Hierdoor krijg je een perfect rendement op de verbruikte energie. Kies in dit geval wel voor een droge opbouw. De vloerverwarming ligt dan in voorgevormde isolatieplaten, waardoor de afgifte en verspreiding van de warmte optimaal is. De opbouwhoogte is daarbij ook lager dan in een nat systeem.

De gemiddelde kosten voor dit type verwarming ligt tussen de 35 en 75 euro per m2.

3. Elektrische vloerverwarming plaatsen

Ben je van plan om een kleine ruimte te voorzien van vloerverwarming? Overweeg dan om te gaan voor elektrische vloerverwarmingsmatten. Deze zorgen voor een zeer snelle en efficiënte verwarming van de ruimte. Daarbij hoef je niet de gehele dekvloer te frezen, maar leg je de vloerverwarming op de vloer. Vervolgens plaats je de eindvloer hier overheen. Het voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat het enorm snel warm wordt. Dit is zeker voor kleine ruimtes een goed alternatief.

De gemiddelde kosten voor dit type verwarming ligt tussen de 50 en 75 euro per m2.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Artikelnummer
  • Score
  • Prijs
  • Stock
  • Description
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Extra informatie
  • Bestellen
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk