Vloerverwarming kosten 2025: Wat kost vloerverwarming?

Vloerverwarming is een duurzame manier van verwarmen. Het is voor veel woningen een perfecte vervanger van de traditionele radiatoren. Maar wat kost vloerverwarming nu precies? En kun je kosten besparen door de vloerverwarming zelf aan te leggen? In dit artikel duiken we in alle verschillende soorten vloerverwarming kosten.
Wat kost vloerverwarming per m2?
Voordat we vertellen wat de kosten van vloerverwarming per m2 zijn, moet je begrijpen dat de prijzen erg uiteen lopen. Er zijn namelijk verschillende factoren van invloed op deze vierkante meter prijs. We letten onder andere op:
Soort vloerverwarming:
Het type vloerverwarming kan ervoor zorgen dat de kosten hoger of lager uitvallen. Warm-water vloerverwarming is in veel gevallen goedkoper dan elektrische of infrarood vloerverwarming.
Vloerverwarming aanleggen:
Het aanleggen van vloerverwarming brengt kosten met zich mee. Hoe ingewikkelder het aanleggen van de verwarming is, hoe hoger de kosten zullen zijn.
Gebruik vloerverwarming:
Hoe je de vloerverwarming wilt gebruiken scheelt ook in de kosten. Als hoofdverwarming betaal je meer dan vloerverwarming dat gebruikt wordt als bijverwarming.
Afwerking van de vloer:
Ook heeft het type vloer dat je op de vloerverwarming legt invloed op de totale prijs. Een duurdere vloer geeft ook een duurdere m2 prijs.
Vloerverwarming kosten overzicht
Het aanleggen van vloerverwarming brengt verschillende prijzen met zich mee. Over het algemeen reken je op gemiddelde kosten voor vloerverwarming tussen de 850 en 6.400 euro. Het zelf aanleggen van vloerverwarming kan veel kosten besparen, maar ook het type vloerverwarming heeft een grote invloed op de uiteindelijke prijs. Bekijk hieronder een schatting van de vierkante meter prijzen voor het aanleggen van vloerverwarming.
Vloerverwarming type | Vloerverwarming kosten per m2 |
Vloerverwarming nat | 30 – 50 euro |
Vloerverwarming droog | 35 – 65 euro |
Vloerverwarming infrezen | 30 – 45 euro |
Elektrische vloerverwarming | 60 – 70 euro |
Infrarood vloerverwarming | 50 – 75 euro |
De prijzen per m2 lopen erg uiteen. We leggen het per vloerverwarmingsysteem nog iets verder uit.
1. Vloerverwarming nat kosten
Vloerverwarming nat (chape) is een van de meest gebruikte methodes. Het zorgt namelijk voor de best mogelijke warmtegeleiding. Gemiddeld betaal je 30 tot 50 euro per vierkante meter. De prijs hiervoor is afhankelijk van de manier waarop de vloerverwarming wordt gelegd. Kies je voor een noppenplaat systeem? Dan ben je doorgaans het duurste uit. Kies je voor tackerplaten? Dan ben je doorgaans iets goedkoper uit.
2. Vloerverwarming droog kosten
Kies je voor vloerverwarming met een droog systeem? Dan komen de vloerverwarmingsbuizen niet in contact met de chape. Deze worden dan namelijk in voorgevormde isolatieplaten verwerkt. Dit zorgt voor de gemiddelde kosten van 35 tot 65 euro per m2. Deze vloerverwarming wordt het meest gebruikt in renovaties of in bouwprojecten met een beperkte opbouwhoogte.
3. Vloerverwarming infrezen kosten
In kleinere renovatiewerken is het mogelijk om de vloerverwarming in een bestaande vloer te frezen. Vloerverwarming infrezen kost gemiddeld 30 tot 45 euro per m2 als we uitgaan van een ruimte van 40m2. Heb je de keuze gemaakt om deze vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken? Dan mag je rekenen op een kostenverlaging van 5 euro per m2. De totale lengte van de vloerverwarming wordt dan namelijk korter, waardoor je minder materiaal nodig hebt, en dus geld bespaard.
4. Elektrische vloerverwarming kosten
Elektrische vloerverwarming wordt vrijwel altijd gebruikt als bijverwarming. Je komt het dan ook vaak tegen in kleinere ruimtes. De elektrische vloerverwarmingsmatten zijn vooral aantrekkelijk omdat je het eenvoudig zelf kunt leggen. Hierdoor blijven de kosten relatief laag. Gemiddeld betaal je 60 tot 70 euro per m2. Hierbij hoef je geen extra voorzieningen aan te schaffen, zoals een cv-ketel of warmtepomp.
Vloerverwarming kosten: hoofdverwarming en bijverwarming
Naast dat de kosten per type vloerverwarming verschillen, is er ook een verschil tussen hoofd- en bijverwarming. Gemiddeld liggen de kosten voor bijverwarming 5 tot 10 euro lager per m2 dan voor vloerverwarming als hoofdverwarming. Vloerverwarming dat gebruikt wordt als hoofdverwarming, heeft namelijk minder ruimte tussen de vloerverwarmingsbuizen. In de regel geldt dat hoofdverwarming een afstand van 10 centimeter tussen de vloerverwarmingsbuizen heeft, terwijl het voor bijverwarming met 15 tot 20 centimeter ruimte al voldoende is. Hierdoor vallen de kosten voor vloerverwarming als bijverwarming lager uit.
Veel gestelde vragen over vloerverwarming kosten
Is vloerverwarming nog rendabel?
Ja zeker! Vloerverwarming is een duurzame en goedkope manier om je woning te verwarmen. Vloerverwarming verwarmt de woning zeer efficiënt en verdeelt de warmte door het hele huis. Hierdoor verlaag je de energiekosten, zeker in combinatie met duurzame energiebronnen.
Is vloerverwarming goedkoper dan gas?
Er zijn verschillende berekeningen nodig om de precieze besparing op te stellen. Over het algemeen is vloerverwarming goedkoper dan gas. Het is mogelijk om duurzame energiebronnen te gebruiken die goedkoper energie leveren dan gas. Daarbij is vloerverwarming ook zeer efficiënt.
Kan ik mijn vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp?
Het is een goed idee om je vloerverwarming aan te sluiten op de warmtepomp. Deze zorgt voor een goedkope en duurzame toevoer van warm water. Bekijk ons uitgebreide blog over warmtepomp vloerverwarming voor meer informatie.
Is er subsidie voor vloerverwarming?
In Nederland is er geen subsidie voor vloerverwarming. Voor een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of sommige CV-ketels is dit wel mogelijk. Dit maakt het aanleggen van vloerverwarming in combinatie met een van deze energiebronnen een zeer interessante investering.
Is vloerverwarming duur in gebruik?
Nee, vloerverwarming is niet duur in gebruik. Het ligt er wel aan wat voor energiebron je gebruikt om de vloerverwarming te laten werken. Vloerverwarming is goedkoper in gebruik dan radiatoren.
Zoek een bericht
Nieuwste berichten