Laminaat vloerverwarming

Laminaat vloerverwarming

De aanleg van vloerverwarming is niet alleen de keuze voor een systeem, maar ook een keuze voor de eindvloer. De vloerverwarming moet samenwerken met de bovenvloer om optimale warmte te kunnen bieden. Laminaat vloerverwarming is bijvoorbeeld anders dan wanneer je een gietvloer kiest. Als je kiest voor laminaat, zijn er enkele aspecten waar je rekening mee moet houden. Deze leggen we je graag uit.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Jazeker! Laminaat is geschikt voor vloerverwarming. Het is hierbij belangrijk om te weten dat hoe dunner het laminaat is, hoe beter de warmte er doorheen kan. Dun laminaat zal daarom efficiënter zijn dan dik laminaat. Laminaat kan daarbij met verschillende soorten vloerverwarming gecombineerd worden. Een veel gekozen vloerverwarming voor laminaat is elektrische vloerverwarming. Dit komt onder andere door de snelle opwarming van dit type vloerverwarming.

Warmte weerstand van laminaat met vloerverwarming

Het belangrijkste aan een vloerverwarmingssysteem is het rendement. Dit is de warmte die je krijgt door het verbruik van energie. Hoe beter het rendement is, hoe minder energie je nodig hebt om de woning te verwarmen. Hierin is het belangrijk om te kijken naar de warmtedoorlaatweerstand van het laminaat. Hoe lager de weerstand is, hoe meer warmte er doorgelaten kan worden. 

Dikte laminaat

Warmtedoorlaatweerstand

6 mm

0.038 m2 k/w

7 mm

0.052 m2 k/w

8 mm

0.053 m2 k/w

9 mm

0.054 m2 k/w

De maximaal toegestane warmtedoorlaatweerstand voor de vloer en ondervloer is 0.150 m2 k/w. Zoals je in bovenstaande tabel kunt waarnemen, voldoet laminaat hier zeker aan!

Is laminaat ook geschikt voor vloerkoeling?

Veel woningen zijn tegenwoordig ook uitgerust met vloerkoeling. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door vloerverwarming met een warmtepomp te combineren. Laminaat is ook geschikt om vloerkoeling toe te passen. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om de ondervloer te voorzien van een vochtscherm. Dit zal ervoor zorgen dat er geen condens in de betonnen vloer kan trekken, waardoor de kans op waterschade verholpen wordt.

Grote temperatuurverschillen bij laminaat vloerverwarming

Heb je de keuze gemaakt voor laminaat vloerverwarming? Let er dan goed op dat de temperatuur niet te veel fluctueert. Dagelijkse veranderingen in de vloerverwarming temperatuur kunnen namelijk schadelijk zijn voor de laminaatvloer. Hierbij wordt aangeraden om de temperatuur laag en constant te houden. Hierdoor zal de laminaatvloer niet kromtrekken of scheuren.

Waar let je op bij het aanleggen van een laminaatvloer met vloerverwarming

Voordat je een laminaatvloer met vloerverwarming aan gaat leggen, zijn er enkele aspecten die je in acht moet nemen. 

Laat de dekvloer drogen

Allereerst is het belangrijk dat de dekvloer helemaal droog is voordat je de laminaatvloer kunt plaatsen. Deze droogtijd kan verschillen per vloerverwarmingssysteem. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd neemt om de vloer te plaatsen. Als de vloer nog niet goed gedroogd is, kan het vocht in het laminaat trekken, waardoor deze krom kan trekken.

Dampscherm tussen laminaat en vloerverwarming

Let er daarnaast ook op dat je een dampscherm toevoegt tussen de vloerverwarming en de laminaatvloer. Zeker als je ook wil koelen met de vloer. In dit geval heb je namelijk kans op condens, waarmee het laminaat kan beschadigen. Met een dampscherm voorkom je dit.

Laat het laminaat eerst acclimatiseren

Het is belangrijk om de laminaatvloer te laten acclimatiseren in de ruimte. In de regel geldt dat de planken 48 uur in de ruimte moeten liggen voordat de vloer geïnstalleerd kan worden. Ga daarom niet direct aan de slag met het plaatsen van de vloer.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Artikelnummer
  • Score
  • Prijs
  • Stock
  • Description
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Extra informatie
  • Bestellen
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk