Vloerverwarming ontluchten

Het is niet alleen voor radiatoren belangrijk om ontlucht te worden. Je doet er ook verstandig aan om jaarlijks vloerverwarming te ontluchten. Dit voorkomt dat er te veel lucht in de leidingen terecht komt. Voornamelijk in de koudere maanden ben je hierdoor verzekerd van een warme vloer. Maar hoe pak je de vloerverwarming ontluchten aan? Wij geven je een handig stappenplan en beantwoorden al je vragen.
Waarom vloerverwarming ontluchten?
Vloerverwarming ontluchten zorgt ervoor dat de vloerverwarming weer optimaal zijn werk kan doen. Hoor je een tikkend of borrelend geluid uit de leidingen komen? Of merk je dat de vloer niet meer zo warm wordt als eerst? Dan is het tijd om de vloerverwarming te ontluchten. Bij watergedragen vloerverwarming zal er niet veel lucht in de leiding komen, maar een ophoping van lucht kan altijd ontstaan. Daarbij zorgt lucht in de leiding voor minder effectieve verwarming, waardoor je meer gaat betalen op de energierekening. Dat voorkom je door de vloerverwarming te ontluchten.
Wanneer is het tijd om de vloerverwarming te ontluchten?
Zoals hierboven besproken, ga je de vloerverwarming ontluchten als je een tikkend of borrelend geluid hoort. Dit hoeft echter niet de enige keer te zijn dat je gaat ontluchten. Om een hoge energierekening te voorkomen, kun je het beste de vloerverwarming eenmaal per jaar ontluchten. Doe dit net voordat de temperaturen omlaag gaan, rond het einde van de herfst. Het kost je uiteindelijk maar maximaal een half uurtje, maar kan je op den duur veel geld besparen. Daarnaast weet je zeker dat je er warmpjes bij zit in de winter!
Vloerverwarming ontluchten in 10 stappen
Vloerverwarming ontluchten is niet heel moeilijk, maar je moet wel weten aan welke knoppen je moet draaien. Volg onderstaand 8-stappenplan om de vloerverwarming op een goede manier te ontluchten.
1. Themostaat lager zetten
Zet de thermostaat zo laag mogelijk, zodat de CV-ketel niet aan kan slaan. Als je hier niet zeker van bent, kun je de CV-ketel ook helemaal uitschakelen. Raadpleeg hiervoor altijd de handleiding van de specifieke CV-ketel. Heb je hem laag of uit gezet? Wacht dan minimaal 5 minuten voordat je verder gaat.
2. Vloerverwarmingspomp uitschakelen
Schakel vervolgens de vloerverwarmingspomp volledig uit. Dit doe je door de stekker uit het wcd of stopcontact te halen. Zo weet je zeker dat er geen stroom meer doorheen kan gaan.
3. Retour afsluitventiel sluiten
Nu sluit je het retour afsluitventiel van de vloerverwarming verdeler. Hiervoor is meestal een imbus ventiel zichtbaar achter het dopje op het ventiel. Draai deze naar rechts totdat dit niet meer mogelijk is. Tel wel het aantal slagen dat je maakt en schrijf deze op. Dit maakt het makkelijker om hem weer op dezelfde stand te zetten.
4. Vloerverwarmingsgroepen dichtdraaien
Draai nu alle vloerverwarmingsgroepen dicht. Zorg ervoor dat je dubbel controleert of je ze allemaal afgesloten hebt voordat je verder gaat.
5. Druk behouden
Is er een vulaansluiting op de verdeler aanwezig? Bevestig dan een vulslang. Is dit niet mogelijk? Zorgt er dan voor dat de verwarmingsinstallatie voldoende druk behoudt door de vulopening zelf te gebruiken. Laat de vulslang altijd even vollopen met water voordat je deze aansluit. Dit voorkomt dat er te veel lucht in de installatie komt.
6. Vloerverwarmingsverdeler ontluchten
Open nu een willekeurige groep. Ontlucht de vloerverwarmingsverdeler met de ontluchtingssleutel.
7. Groep ontluchten en dichtdraaien
Als de groep ontlucht is, kun je hem weer dichtdraaien. Herhaal dit proces totdat je alle groepen hebt gehad.
8. Retourventiel weer open draaien
Heb je alle groepen ontlucht? Draai ze dan weer allemaal open. Draai vervolgens ook het retourventiel weer open. Denk eraan dat je het aantal slagen dat je opgeschreven hebt gebruikt om hem weer op dezelfde stand terug te zetten.
9. Vloerverwarmingspomp inschakelen
Schakel nu de vloerverwarmingspomp weer in. Stop de stekker weer in het stopcontact om hem weer te laten werken.
10. CV-ketel inschakelen en thermostaat instellen
Tot slot ga je de thermostaat weer instellen op de normale instelling. Schakel de CV-ketel weer in. Vergeet daarbij ook niet om de vulslang weer te verwijderen. Nu heb je alle stappen doorlopen, en is de vloerverwarming ontlucht.
Vloerverwarming met stadsverwarming ontluchten
Wordt je vloerverwarming aangesloten op stadsverwarming? Ook dan is het belangrijk om je vloerverwarming te ontluchten. Dit werkt over het algemeen voor het grootste gedeelte hetzelfde zoals we hierboven vertelden. Check echter altijd de handleiding van de stadsverwarming welke kraan je dicht moet draaien. Haal ook de stekker uit de vloerverwarmingsinstallatie. Daarna kun je met bovenstaande stappen aan de slag om de vloerverwarming te ontluchten.
Veel gestelde vragen over vloerverwarming ontluchten
Kun je vloerverwarming ontluchten?
Vloerverwarming ontluchten is noodzakelijk om het rendement te behouden. Lucht in de vloerverwarmingsbuizen zorgt voor een slechtere warmteverdeling, waardoor je meer energie moet verbruiken voor dezelfde warmte. Door de vloerverwarming jaarlijks te ontluchten, voorkom je dit probleem.
Hoe vaak moet je vloerverwarming ontluchten?
Vloerverwarming ontluchten doe je 1x per jaar. Het is slim om de vloerverwarming te ontluchten voordat het kouder wordt, aan het einde van de herfst. Hiermee behoudt je het grootste rendement van de vloerverwarming.
Wat kost vloerverwarming ontluchten?
Vloerverwarming zelf ontluchten kost geen geld. Als je er een professionele vloerverwarming installateur voor laat komen, kunnen de kosten erg uiteenlopen. Het hangt af van het systeem, de locatie en het bedrijf. Hierdoor kun je rekenen op een bedrag van 100 tot 500 euro
Hoeveel bar moet er op vloerverwarming staan?
De vloerverwarming moet een druk van 1 tot 2 bar hebben voor een optimale werking. Als dit niet het geval is, moet je de druk verhogen op verlagen.
Hoe weet je of er lucht in de vloerverwarming zit?
Er zit lucht in de vloerverwarming als je een tikkend of borrelend geluid hoort. In dit geval is het slim om vloerverwarming te ontluchten. Als je de vloerverwarming 1x per jaar ontlucht, voorkom je dat deze problemen optreden.
Zoek een bericht
Nieuwste berichten