Kan vloerverwarming koelen?

Vloerverwarming koelen

De naam “vloerverwarming” doet vermoeden dat het enkel mogelijk is om met het systeem te verwarmen. Niks is echter minder waar. Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen waarmee je ook kunt koelen. Het principe hiervoor is erg makkelijk. In plaats van warm water wordt er koud water door de vloerverwarmingsbuizen gestuurd. Dit zal vervolgens geen warmte afgeven, maar juist kou. Met name in de zomer kan het fijn zijn om de woning te koelen. Het is niet met ieder vloerverwarmingssysteem mogelijk om te koelen. We vertellen je er graag meer over.

Waarom koelen met vloerverwarming?

Het koelen met vloerverwarming is geen voor de hand liggende optie, maar het is zeker een handige functie. Met name in de zomermaanden kan het namelijk erg lastig zijn om je woning op een lage temperatuur te houden. Vloerkoeling kan er direct voor zorgen dat de temperatuur tot wel 5°C kouder wordt in huis.

Hoe kun je koelen met vloerverwarming?

Op het moment dat de temperatuur buiten boven de 30°C uitkomt, kan het in huis snel opwarmen. Als we bijvoorbeeld een binnentemperatuur van 28°C moeten trotseren, kun je de vloerverwarming verlagen tot ongeveer 23°C. Op deze manier zal de vloerkoeling geleidelijk de temperatuur in de woning aangenamer maken. Vind je het niet fijn dat de vloer heel koud wordt? Dan kun je ook een combinatie maken met wandverwarming of zelfs plafondverwarming.

Kan iedere vloerverwarming koelen?

Nee, helaas kan niet ieder vloerverwarmingssysteem koelen. Om te koelen is er een watertemperatuur nodig die lager is dan de omgevingstemperatuur. Die lage temperatuur wordt met een CV-ketel niet behaald. Daarnaast is het met elektrische vloerverwarming ook niet mogelijk om te koelen. De vloerverwarming die wel kan koelen heeft een koudebron nodig, zoals bijvoorbeeld mogelijk is met een warmtepomp. Deze kan namelijk de temperatuur van het water ook koud maken.

Vloerkoeling met een warmtepomp

Vloerkoeling vindt plaats door een warmtepomp. Met de meeste warmtepompen is het mogelijk om te koelen. De lucht-water warmtepomp wordt het vaakst gebruikt voor vloerkoeling. Je schakelt hiervoor de warmtepomp op de koelstand. Het systeem stuurt dan geen warm water, maar koud water door de vloerverwarmingsbuizen. De term die we hiervoor gebruiken is top-koeling. De temperatuur wordt in de ruimte hooguit met 5°C verlaagd. In veel gevallen scheelt dit al enorm veel.

Kan er condens optreden bij koelen met vloerverwarming?

Ja, het is mogelijk dat er condens optreedt. Dit gebeurt als de temperatuur te laag ingesteld wordt. Zeker als je een parketvloer hebt, kan dit schadelijk zijn. Zorg er daarom voor dat je de temperatuur van de vloerverwarming nooit te laag zet. Onze richtlijn is een minimale temperatuur van 16°C. Breng de temperatuur echter nooit te snel omlaag. Dit kan scheuren in de vloer veroorzaken. Lees hier meer over de temperatuur van vloerverwarming.

Wat is het verschil tussen koelen met vloerverwarming en een airco?

Vloerkoeling is niet te verwarren met een airco. Met een airco breng je de temperatuur in de ruimte snel omlaag. Op een warme dag kan een airco een uitkomst bieden, maar ten opzichte van vloerkoeling zijn er ook nadelen. De airco brengt zeer koude lucht in de ruimte. Deze koude luchtstroom kan onprettig zijn. Daarbij is het effect van vloerkoeling veel anders. Vloerkoeling verkoelt de ruimte namelijk veel rustiger, en brengt geen koude luchtstroom op gang. Daarentegen gaat het koelen met een airco wel veel sneller en zal er ook geen condens optreden. De airconditioning haalt namelijk het vocht uit de lucht. Tot slot kan een airco ook filteren en zuiveren. Een combinatie van beide is voor een warme zomerdag een goede uitkomst. Hierbij kun je kiezen tussen een mobiele airco, of je laat een multi split airco plaatsen.

Veelgestelde vragen over koelen met vloerverwarming

1. Kan vloerverwarming ook koelen?

Ja, vloerverwarming kan ook gebruikt worden om te koelen, mits je een geschikt systeem hebt. Dit gebeurt door koud water door de leidingen te laten stromen in plaats van warm water.

2. Welke vloerverwarmingssystemen kunnen koelen?

Niet alle systemen kunnen koelen. Alleen systemen met een koudebron, zoals een warmtepomp, kunnen effectief koelen. Elektrische vloerverwarming en CV-ketelgestuurde systemen bieden deze mogelijkheid niet.

3. Hoeveel graden kan vloerverwarming koelen?

Vloerkoeling kan de temperatuur in een ruimte met ongeveer 3 tot 5°C verlagen, afhankelijk van de omstandigheden en de instellingen van het systeem.

4. Is koelen met vloerverwarming voldoende in een hete zomer?

Vloerkoeling werkt langzamer dan een airco en biedt geen extreem lage temperaturen, maar het kan wel helpen om de binnentemperatuur aangenamer te maken zonder tocht of droge lucht.

5. Kan er condensvorming optreden bij koelen met vloerverwarming?

Ja, als de temperatuur te laag wordt ingesteld, kan condens ontstaan. Dit kan schadelijk zijn voor sommige vloertypes, zoals parket of laminaat. Een minimale temperatuur van 16°C wordt aangeraden om dit te voorkomen.

6. Werkt vloerkoeling met elke warmtepomp?

De meeste warmtepompen kunnen koelen, vooral lucht-water en bodem-water warmtepompen. Het is belangrijk om te controleren of jouw warmtepomp deze functie ondersteunt. Hiervoor kun je je installateur raadplegen of het type warmtepomp opzoeken.

7. Hoe stel ik mijn vloerverwarming in om te koelen?

De meeste warmtepompen kunnen koelen, vooral lucht-water en bodem-water warmtepompen. Het is belangrijk om te controleren of jouw warmtepomp deze functie ondersteunt. Hiervoor kun je je installateur raadplegen of het type warmtepomp opzoeken.

8. Is vloerkoeling energiezuinig?

Ja, koelen met vloerverwarming is over het algemeen energiezuiniger dan een airco, vooral als je gebruikmaakt van een duurzame warmtepomp.

Kan ik vloerverwarming koelen in combinatie met wand- of plafondverwarming?

Ja, het combineren van vloerkoeling met wand- of plafondkoeling kan zorgen voor een nog gelijkmatigere temperatuurverlaging in huis.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Artikelnummer
  • Score
  • Prijs
  • Stock
  • Description
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Extra informatie
  • Bestellen
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk