Vloerverwarming wordt niet warm: Dit moet je doen!

Vloerverwarming wordt niet warm

Heb je het idee dat je vloerverwarming niet warm wordt? Dan kunnen er een aantal oorzaken spelen. Dit betekent echter niet direct dat de vloerverwarming kapot is. In dit artikel nemen we de meest voorkomende redenen door waarom vloerverwarming niet warm wordt.

Vloerverwarming wordt niet warm?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar oorzaken waarom de vloerverwarming niet warm wordt. Dit heeft namelijk niet meteen te betekenen dat hij niet naar behoren werkt. Wij ervaren 3 verschillende oorzaken die je eenvoudig zelf kunt oplossen. Probeer deze eerst uit. Daarna zijn er nog enkele iets lastigere problemen die je aan kunt pakken.

Wel of geen warmte in de verdeler?

Voordat je begint met het doorlopen van de verschillende mogelijke oorzaken van een niet werkende vloerverwarming, is het verstandig om eerst de verdeler te inspecteren. De verdeler speelt een cruciale rol in het gelijkmatig verdelen van het warme water door de leidingen van het systeem. Wanneer de verdeler niet warm aanvoelt, kan dit een aanwijzing zijn dat er een probleem is met de watercirculatie of de aanvoer van warm water. Voel de verdeler goed na: als deze op bepaalde plekken koud blijft of niet gelijkmatig aanvoelt, kan dit wijzen op lucht in het systeem, een blokkade, of een defecte pomp. Door de verdeler eerst te controleren, krijg je al snel een indicatie van het probleem en kun je gericht zoeken naar een oplossing.

Vloerverwarming oplossingen zelf te regelen

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat de vloerverwarming niet warm wordt, die je zelf op kunt lossen.

1. Het huis is te goed geïsoleerd

Het kan voorkomen dat de vloerverwarming bij een temperatuur niet aanslaat. Dit kan betekenen dat het huis dermate goed geïsoleerd is dat er geen warmte nodig is. Het kan daardoor aanvoelen als een koude vloer. De vloerverwarming zal niet gaan verwarmen als de temperatuur in de ruimte hoog genoeg is. Je kunt dit oplossen door de vloerverwarming enkel in te stellen op uren dat je thuis bent. Op deze manier zal de vloerverwarming bijvoorbeeld overdag niet verwarmen, terwijl hij wel aan zal springen als je thuis komt in de avond.

2. Zon of externe warmte beïnvloedt thermostaat

Ook kunnen er externe redenen zijn waarom de vloerverwarming niet warm wordt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de zon naar binnen schijnt richting de thermostaat, of de vloerverwarming thermostaat te dicht staat bij een warmtebron, zoals een oven of kachel. In dit geval kan de thermostaat niet nauwkeurig meten hoe warm de ruimte is, waardoor de vloerverwarming niet aan zal gaan. Als dit het geval is, kun je de vloerverwarming instellen op een temperatuur die rekening houdt met deze extra warmtebron. De vloerverwarming zal dan eerder gaan verwarmen.

3. Vloerverwarming verkeerd ingesteld

Tot slot kan het ook voorkomen dat je de vloerverwarming niet goed hebt ingesteld of aangesloten. Staat er bijvoorbeeld een groep uit? Is er een stekker niet aangesloten? Of is de CV-ketel of warmtepomp niet aangesloten? Dan zal de vloerverwarming natuurlijk niet werken. Bekijk of alle slangen aangesloten zijn en voel eventueel aan de vloerverwarming verdeler of deze warmte afgeeft.

Veel voorkomende problemen met oplossingen

Het probleem hoeft niet alleen extern te zijn, het kan ook een intern probleem zijn in de leidingen of de verdeler. Hieronder zijn de 6 meest voorkomende problemen met de bijpassende oplossing.

1. Lucht in de leidingen

Oorzaak: Het probleem hoeft niet alleen extern te zijn, het kan ook een intern probleem zijn in de leidingen of de verdeler. Hieronder zijn de 6 meest voorkomende problemen met de bijpassende oplossing.

Oplossing: Ontlucht de vloerverwarming met het ontluchtingsventiel op de verdeler. Laat het water langzaam stromen totdat er geen luchtbellen meer uitkomen. Dit zorgt ervoor dat het warme water weer vrij kan circuleren.

2. Te lage watertemperatuur

Oorzaak: De aanvoertemperatuur is te laag ingesteld, waardoor de vloerverwarming onvoldoende warmte afgeeft. Dit probleem komt vaak voor bij warmtepompen of slecht afgestelde verdelers.

Oplossing: Controleer de thermostaat en de verdelerinstellingen. Voor optimale verwarming moet de aanvoertemperatuur tussen de 35°C en 45°C liggen. Bij een warmtepomp kan de temperatuur soms lager liggen, maar moet het systeem goed zijn ingesteld.

3. Defecte of slecht werkende circulatiepomp

Oorzaak: De pomp in de verdeler is verantwoordelijk voor de watercirculatie. Als deze niet werkt of slecht functioneert, blijft het warme water stilstaan en wordt de vloer niet warm.

Oplossing: Controleer of de pomp draait door voorzichtig met de hand te voelen of er een lichte trilling is. Is dat niet het geval? Probeer de pomp te resetten of vervang deze als hij defect blijkt te zijn.

4. Verstopping in de leidingen of verdeler

Oorzaak: Na verloop van tijd kunnen vuil, kalk of slib zich ophopen in de leidingen of verdeler, waardoor de doorstroming wordt beperkt.

Oplossing: Spoel het systeem door en gebruik een speciale reinigingsvloeistof voor vloerverwarming om opgehoopte aanslag te verwijderen. Dit kan de efficiëntie van het systeem aanzienlijk verbeteren.

5. Verkeerde thermostaatinstelling of defecte thermostaat

Oorzaak: Als de thermostaat verkeerd is ingesteld of defect is, kan het zijn dat de vloerverwarming niet wordt ingeschakeld of niet op de juiste temperatuur komt.

Oplossing: Ontlucht de vloerverwarming met het ontluchtingsventiel op de verdeler. Laat het water langzaam stromen totdat er geen luchtbellen meer uitkomen. Dit zorgt ervoor dat het warme water weer vrij kan circuleren.

6. Te lage waterdruk in het verwarmingssysteem

Oorzaak: Als de waterdruk in de CV-ketel of warmtepomp te laag is, kan er onvoldoende warm water door de leidingen stromen. Dit kan ervoor zorgen dat de vloerverwarming niet opwarmt.

Oplossing: Controleer de waterdruk van de CV-ketel. Deze moet idealiter tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk te laag? Vul het systeem dan bij totdat de juiste druk is bereikt.

Maak je vloerverwarming weer warm

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je vloerverwarming niet warm wordt, maar gelukkig zijn de meeste problemen eenvoudig op te lossen. Door de bovenstaande oorzaken stap voor stap te controleren en de juiste oplossing toe te passen, zorg je ervoor dat je vloerverwarming weer optimaal functioneert.

Heb je na het doorlopen van deze stappen nog steeds problemen? Dan raden wij aan om een specialist in te schakelen. Een goed werkende vloerverwarming is essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis!

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Artikelnummer
  • Score
  • Prijs
  • Stock
  • Description
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Extra informatie
  • Bestellen
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk