Vloerverwarming bij stadsverwarming

Vloerverwarming stadsverwarming

Zit je woning aangesloten op stadsverwarming en wil je vloerverwarming installeren? Goed nieuws: die twee gaan prima samen! In deze blog leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten. Zo maak jij straks de juiste keuze – of je nu zelf aan de slag gaat of het liever laat installeren.

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming (ook wel stadswarmte genoemd) is een manier van verwarmen zonder cv-ketel. In plaats daarvan komt de warmte via ondergrondse leidingen je huis binnen, vaak afkomstig van restwarmte uit bijvoorbeeld een energiecentrale of fabriek. Steeds meer nieuwbouwwijken maken hier gebruik van, omdat het duurzaam en efficiënt is.

Kan vloerverwarming met stadsverwarming?

Ja, vloerverwarming is heel goed te combineren met stadsverwarming. De lage aanvoertemperatuur van stadswarmte past perfect bij het principe van vloerverwarming, dat werkt met langzame, gelijkmatige warmteverdeling. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten, zoals het gebruik van een juiste verdeler en materialen die geschikt zijn voor stadswarmte.

Lees hier meer over de keuze van een vloerverwarming verdeler.

Waar moet je op letten?

Kies de juiste verdeler

Bij stadsverwarming gebruik je meestal een gesloten systeem. Dat betekent dat je een stadswarmte-verdeler met ingebouwde warmtewisselaar nodig hebt. Deze zorgt ervoor dat de vloerverwarming gescheiden blijft van het stadswarmtenet

Gebruik geen aluminium

Veel leveranciers (zoals Vattenfall) eisen dat je geen aluminium in je installatie gebruikt, omdat dit kan reageren met zuurstof in open systemen. Kies daarom altijd voor kunststof buizen (zoals meerlagenbuizen) die zuurstofdicht zijn.

RTL-ventiel en temperatuurbegrenzer

In veel gevallen moet je een retourtemperatuurbegrenzer (RTL) installeren. Deze voorkomt dat het water te warm terug het net in gaat. Ook een thermostatische regeling kan verplicht zijn.

Complete sets voor stadsverwarming

Bij Vloerverwarmingdepot.nl vind je complete sets die perfect werken met stadsverwarming. Of je nu kiest voor noppenplaten, tacker of draadstaal, we zorgen ervoor dat je alles in huis hebt – inclusief juiste verdeler, buizen en toebehoren. Wel zo handig!

Zelf aanleggen of laten doen?

Vloerverwarming zelf aanleggen kan een mooi doe-het-zelfproject zijn, maar bij stadsverwarming is het nét even wat technischer. Heb je ervaring en weet je waar je op moet letten? Dan kun je met een complete set aan de slag. Twijfel je? Zorg ervoor dat je jezelf dan goed inleest en de juiste stappen volgt.

Advies nodig? We helpen je graag!

Ben je van plan om vloerverwarming aan te leggen in een woning met stadsverwarming? Laat je goed adviseren en kies een systeem dat past bij jouw situatie. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of bekijk direct onze vloerverwarmingssets voor stadsverwarming

Veelgestelde vragen vloerverwarming bij stadsverwarming

Werkt vloerverwarming met elk type stadsverwarming?

In principe wel, maar je moet goed letten op de voorwaarden van je energieleverancier. Sommige stellen eisen aan de retourtemperatuur of aan het type materialen dat je gebruikt. Het is verstandig om dit van tevoren op te vragen.

Hoe weet ik of mijn woning stadsverwarming heeft?

Vaak zie je dit aan de afwezigheid van een cv-ketel. In plaats daarvan staat er een afleverset in de meterkast. Ook op je energierekening zie je of je bent aangesloten op stadswarmte. Twijfel je? Vraag het na bij je verhuurder of woningcorporatie.

Kan ik zelf vloerverwarming instellen bij stadswarmte?

Ja, maar houd rekening met de vaste temperatuurinstellingen van het stadswarmtenet. Sommige systemen laten weinig ruimte voor eigen instellingen. Een slimme thermostaat kan dan helpen om toch efficiënt te regelen.

Moet ik extra isoleren bij vloerverwarming op stadswarmte?

Goede isolatie is altijd slim, zeker bij stadsverwarming. Zo voorkom je warmteverlies en haal je het maximale rendement uit je vloerverwarming. Denk aan vloerisolatie en kierdichting. Kies daarom voor het isoleren van vloerverwarming bij stadsverwarming.

Wat als de stadsverwarming uitvalt?

Laat het systeem regelmatig ontluchten en draai de pomp eens per maand even aan, ook in de zomer. Zo voorkom je vastlopen en verleng je de levensduur van de pomp.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Artikelnummer
  • Score
  • Prijs
  • Stock
  • Description
  • Gewicht
  • Afmetingen
  • Extra informatie
  • Bestellen
Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk